Aktuální termíny akcí
Akce a kurzy u čaje
Pečení kvasového chleba
Výroba mechového obrazu
Výroba adventního věnce
Pletení slaměných ošatek s Ivanem Soškou
Pletení košíků z proutí s Ivanem Soškou
Dárkové poukazy 🎁
O Hájovně
O mně
Kontakt
Kontakt
Rychlý dotaz
Dárkové poukazy 🎁
Domů
Akce a kurzy u čaje
Naše kurzy
Pečení kvasového chleba
Výroba mechového obrazu
Výroba adventního věnce
Pletení slaměných ošatek s Ivanem Soškou
Pletení košíků z proutí s Ivanem Soškou
Dárkové poukazy 🎁
O Hájovně
O mně
Kontakt
Napište nám
Kontakt
Rychlý dotaz
Dárkové poukazy 🎁

Pečení kvasového chleba

Pečení chleba se v naší rodině stalo už neodmyslitelnou tradicí. Bez nadsázky mohu říci, že k nám kupovaný bochník už téměř nesmí. A když se přeci jen občas nějaký protlačí, vždy se rádi vracíme k tomu domácímu. Do něj si člověk totiž může dát nejen vše co má rád, ale zápéct dovnitř i kousek své lásky k těm, pro které ho připravuje. A to je ta tajná ingredience, která dělá z domácího chleba malý rodinný poklad.

Kurz pečení chleba vznikl jako jeden z našich prvních kurzů. Péct se u nás naučilo už pěkná řádka žen a dokonce i několik odvážných mužů! Od mnohých účastnic jsem i po několika letech dostala zpětnou vazbu, že stejně jako u nás, tak ani u nich už kupovaný chléb nesmí přes práh, a to je ta největší odměna - že stále pečete, že kvásek žije a šíří se dál a že se Vám pečení daří a dělá Vám i Vašim blízkým radost.

Kvásek, ze kterého peču už sedm let jsem dostala od kamarádky a ona ho také získala od někoho dalšího, takže jeho věk odhaduji na více než deset let. Říká se, že čím je kvásek starší, tím je lepší – a mohu to jen potvrdit. Je to opravdový silák!

Svůj kvásek jsem pojmenovala Arnošt. Každý správný pekař má prý své "dítko" pojmenované. Proto, když se rozhodnete k nám vypravit na kurz, můžete už začít přemýšlet o tom, jak se bude jmenovat ten Váš.

 

Co všechno Vás na kurzu čeká:

  • Seznámíte se s kvasem a dozvíte se, jak o něj správně pečovat, aby Vám dělal spolehlivého parťáka po dlouhá léta.
  • Ručním zaděláváním těsta pochopíte, jak má vypadat ideální konzistence a co vše podpoří lepší kynutí.
  • Vyzkoušíte si správné překládání těsta, díky němuž bude bochník pevnější, a naučíte se ho „utáhnout“ do klasického kulatého tvaru i bez formy.
  • Povíme si, jak rozpoznat správný moment kynutí, kdy je těsto akorát, a kdy je málo, nebo naopak už moc vykynuté.
  • Svůj vypracovaný chléb si odnesete domů, kde si ho ještě ten večer upečete a vychutnáte si vůni čerstvého pečiva rovnou z vlastní kuchyně.
  • Z kurzu si také odnesete tištěný postup s několika tipy na načasování kynutí a pečení.
  • Veškeré suroviny na výrobu chleba od nás dostanete.
  • Během kurzu bude zdarma k dispozici káva, čaj a jiné nápoje. V pauze můžete ochutnat čerstvý kvasový chléb z mé kuchyně a další dobroty. 

Co je potřeba vzít si s sebou:

  • Velkou pevnou mísu (ideálně kameninovou, skleněnou, nerezovou - plastové se pod tíhou těsta prohýbají)
  • Silnou vařečku
  • Utěrku
  • Skleničku s víčkem na odebraný kvásek
  • Pokud máte ošatku na kynutí, můžete ji vzít s sebou, ale není to podmínkou - chleba se dá kynout i v míse s utěrkou
  • Teplé přezůvky

Cena kurzu:

800

Aktuální termíny
25. října 2025
7. listopadu 2025
15. listopadu 2025

Jsou všechny termíny plné nebo Vám žádný nevyhovuje? Předběžné přihlášení

Místo konání

Čekov 15, Miřetice, 539 55 - Zobrazit na mapě

Aktuální termíny

Pečení kvasového chleba
25. října 2025
17:00 - 20:00
800
Výroba mechového obrazu
1. listopadu 2025
17:00 - 20:00
1450
Pečení kvasového chleba
7. listopadu 2025
17:00 - 20:00
800
Pečení kvasového chleba
15. listopadu 2025
17:00 - 20:00
800
Výroba adventního věnce
29. listopadu 2025
17:00 - 20:30
650

Jsou všechny termíny plné nebo Vám žádný nevyhovuje?

Předběžné přihlášení

Chcete dostávat novinky z Hájovny až k Vám domů?

Nechte nám svůj e-mail a o nových termínech, akcích nebo zajímavých novinkách se dozvíte jako první 🙏