Pečení kvasového chleba
Pečení chleba se v naší rodině stalo už neodmyslitelnou tradicí. Bez nadsázky mohu říci, že k nám kupovaný bochník už téměř nesmí. A když se přeci jen občas nějaký protlačí, vždy se rádi vracíme k tomu domácímu. Do něj si člověk totiž může dát nejen vše co má rád, ale zápéct dovnitř i kousek své lásky k těm, pro které ho připravuje. A to je ta tajná ingredience, která dělá z domácího chleba malý rodinný poklad.
Kurz pečení chleba vznikl jako jeden z našich prvních kurzů. Péct se u nás naučilo už pěkná řádka žen a dokonce i několik odvážných mužů! Od mnohých účastnic jsem i po několika letech dostala zpětnou vazbu, že stejně jako u nás, tak ani u nich už kupovaný chléb nesmí přes práh, a to je ta největší odměna - že stále pečete, že kvásek žije a šíří se dál a že se Vám pečení daří a dělá Vám i Vašim blízkým radost.
Kvásek, ze kterého peču už sedm let jsem dostala od kamarádky a ona ho také získala od někoho dalšího, takže jeho věk odhaduji na více než deset let. Říká se, že čím je kvásek starší, tím je lepší – a mohu to jen potvrdit. Je to opravdový silák!
Svůj kvásek jsem pojmenovala Arnošt. Každý správný pekař má prý své "dítko" pojmenované. Proto, když se rozhodnete k nám vypravit na kurz, můžete už začít přemýšlet o tom, jak se bude jmenovat ten Váš.

Co všechno Vás na kurzu čeká:
- Seznámíte se s kvasem a dozvíte se, jak o něj správně pečovat, aby Vám dělal spolehlivého parťáka po dlouhá léta.
- Ručním zaděláváním těsta pochopíte, jak má vypadat ideální konzistence a co vše podpoří lepší kynutí.
- Vyzkoušíte si správné překládání těsta, díky němuž bude bochník pevnější, a naučíte se ho „utáhnout“ do klasického kulatého tvaru i bez formy.
- Povíme si, jak rozpoznat správný moment kynutí, kdy je těsto akorát, a kdy je málo, nebo naopak už moc vykynuté.
- Svůj vypracovaný chléb si odnesete domů, kde si ho ještě ten večer upečete a vychutnáte si vůni čerstvého pečiva rovnou z vlastní kuchyně.
- Z kurzu si také odnesete tištěný postup s několika tipy na načasování kynutí a pečení.
- Veškeré suroviny na výrobu chleba od nás dostanete.
- Během kurzu bude zdarma k dispozici káva, čaj a jiné nápoje. V pauze můžete ochutnat čerstvý kvasový chléb z mé kuchyně a další dobroty.
Co je potřeba vzít si s sebou:
- Velkou pevnou mísu (ideálně kameninovou, skleněnou, nerezovou - plastové se pod tíhou těsta prohýbají)
- Silnou vařečku
- Utěrku
- Skleničku s víčkem na odebraný kvásek
- Pokud máte ošatku na kynutí, můžete ji vzít s sebou, ale není to podmínkou - chleba se dá kynout i v míse s utěrkou
- Teplé přezůvky
Cena kurzu:
800 Kč
Aktuální termíny | |
---|---|
25. října 2025
|
|
7. listopadu 2025
|
|
15. listopadu 2025
|
|
Jsou všechny termíny plné nebo Vám žádný nevyhovuje? Předběžné přihlášení |
Místo konání
Čekov 15, Miřetice, 539 55 - Zobrazit na mapě
Přečtěte si na našem blogu
Aktuální termíny
Jsou všechny termíny plné nebo Vám žádný nevyhovuje?